Ζητήστε Ραντεβού
κλείστε το Ραντεβού σας με τον Οφθαλμίατρο σήμερα καλώντας στο 2310 443342
ή στείλε email
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ
Παιδιά & Γυαλιά
Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε σχέση με τους ενήλικες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων, κι αυτό γιατί η ανάπτυξή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς την πορεία του εκάστοτε προβλήματος.
Οι λόγοι για τους οποίου τα παιδιά θα χρειαστεί να φορέσουν γυαλιά είναι διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς των ενηλίκων. Οι περιπτώσεις χρήσης βοηθητικών γυαλιών από παιδιά σχετίζεται με την ανάπτυξη ορθής και αποδοτικής όρασης, σε αντίθεση με τους ενήλικες που συνήθως βάζουν γυαλιά για να περιορίσουν ή για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.
Τα βασικά θέματα για τα οποία κάθε γονέας πρέπει να επιδεικνύει την δέουσα προσοχή είναι:
- Το παιδί να κάνει την πρώτη του οφθαλμολογική εξέταση όταν θα είναι 3-4 ετών, εκτός αν προκύπτει κάποιο πρόβλημα που έχει ξεκινήσει με την γέννησή του ή από την βρεφική του ηλικία. Κατά την διάρκεια των πρώτων σχολικών ετών, καλό θα είναι το παιδί να εξετάζεται μια φορά τον χρόνο
- Στην περίπτωση που το παιδί στραβίζει: χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση αν το πρόβλημα υφίσταται εκ γενετής. Εάν το πρόβλημα παρουσιάζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού, συνήθως πραγματοποιείται χειρουργείο, σε συνδυασμό με την χορήγηση γυαλιών και την κάλυψη του ενός ματιού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διαθλαστικής ανωμαλίας που αφορά τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία αλλά και την ανισομετρωπία.
ΠΩΣ ΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ;
Σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει υπερμετρωπία δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ανησυχία στον γονέα. Όλα τα παιδιά γεννιούνται με κάποιο βαθμό υπερμετρωπίας, που με την πάροδο των ετών εξαφανίζεται. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι και δύο ετών έχουν ακόμη αδύναμα μάτια των οποίων το αξονικό μήκος είναι ακόμη μικρό.
Εάν από τον έλεγχο που προέκυψε μετά από εξετάσεις, το παιδί σας διαγνώστηκε με υπερμετρωπία, μην ξεχνάτε ότι οι μέθοδοι εξέτασης απευθύνονται σε ενήλικες και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των ευρημάτων που αφορούν έναν ενήλικα με αυτά που αφορούν ένα παιδί διότι οι παράγοντες που οδηγούν σε συγκεκριμένες τιμές κατά τις εξετάσεις είναι διαφορετικοί εντελώς στην κάθε περίπτωση.
ΜΥΩΠΙΑ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ, ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ. ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ;
Κάθε μία από αυτές τις οφθαλμολογικές παθήσεις έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα αν το παιδί σας έχει μυωπία, θα μπορεί να βλέπει κοντά αλλά θα δυσκολεύεται να διαβάσει τους χαρακτήρες που γράφει ο δάσκαλος στον σχολικό πίνακα αν κάθεται σε απόσταση σε σχέση με αυτόν.
Εάν από την άλλη έχει υπερμετρωπία, το παιδί θα μπορεί να βλέπει και κοντά και μακριά αλλά τακτικά θα έχει πονοκεφάλους που θα οφείλονται στην πάθηση.
Εάν έχει αστιγματισμό, κατά το σύνηθες θα μπερδεύει ορισμένους αριθμούς με άλλους και το ίδιο θα συμβαίνει και με κάποια γράμματα που έχουν κυκλικό σχήμα, όπως παραδείγματος χάριν, το Ο με το Θ.
Κάθε οφθαλμολογική πάθηση δημιουργεί δυσκολίες στις δραστηριότητες ενός παιδιού αλλά η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη, με την χρήση βοηθητικών γυαλιών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γονέας θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικός αν το παιδί του χρειάζεται να φορέσει γυαλιά.
ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ;
Καθόλου επικίνδυνο. Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση πως τα μικρά παιδιά αν φορούσαν γυαλιά από μικρή ηλικία τότε ανέπτυσσαν φωτοφοβία. Αυτό δεν αποτελεί παρά μια εσφαλμένη εντύπωση η οποία πλέον έχει καταρριφθεί.
Αντίθετα τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ χρήσιμα για τα παιδιά, κυρίως για την προστασία τους από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονες, εξαιτίας της διάνοιξης της τρύπας του όζοντος.